Image

Een VIA BELGICA verhaal.

Een VIA BELGICA verhaal. Het tweede onderdeel van het VLR-project was het uitgeven van een boek. Op zaterdag 6 mei 2017. Een éérste VIA BELGICA verhaal, dat zou moeten dienen als rode draad voor allerlei toekomstige aktiviteiten van de VIA BELGICA in de gemeente Landgraaf. Deze  bijzondere opdracht werd uitgevoerd door John van den Berg die samen met Hein Berendsen zorgde voor een bijzondere boekuitgave;  ‘Het amulet van de lichtberg’. Het is het levensverhaal van de Romeinse legionair Lucas Claudio Alvaro, geboren in het jaar 100 in de Spaans-Romeinse provincie Baetica. Men is erin geslaagd een boeiend, historisch en goed leesbaar verhaal op papier te zetten dat via een Romeinse legionair een inkijk geeft in het alledaagse leven van de bijna 2000 jaar geleden gevestigde Romeinse militairen in Zuid Limburg. Het boek is een combinatie van fictie en non-fictie, wat betekent dat fantasie en werkelijkheid op een ingenieuze wijze in elkaar zijn vervlochten. Lopend van Maastricht naar Coriovallum passeert men  bijvoorbeeld diverse villae rustica’s o.a. ook in Voerendaal. Eenmaal aangekomen in Coriovallum kunnen de pijnlijke spieren ontspannen in een warm bad in het daar gevestigde badhuis. Aangekomen in Landgraaf ontmoet de legionair Lucas de liefde van zijn leven met alle gevolgen van dien. De fantasie van de lezer wordt verder alle ruimte gegeven door kleurrijke en sfeervolle illustraties die het de lezer gemakkelijker maakt zich te verplaatsen in het leven van de hoofdpersoon in dit verhaal. Verder zijn in het boek enkele kaarten opgenomen met authentieke Romeinse benamingen van verschillende locaties met achterin een verklarend overzicht van plaatsnamen, personen,goden, beroepen, objecten en begrippen. Het boek is o.a. ook te koop in de winkel van het Thermenmuseum in Heerlen of te bestellen via ons mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Inmiddels heeft het historisch verhaal ‘Het amulet van de lichtberg’ al ruimschoots haar weg in de wereld gevonden. De stichting hoopt met dit eigen verhaal en de daaruit ontstane diversiteit aan initiatieven de VIA BELGICA in de gemeente landgraaf op een duurzame wijze ‘levend’ te  maken.

Image
Image
Image
Image

Het ‘Levend’ maken van de VIA BELGICA’.

Een voorbeeld van dit duurzaam maken is o.a., dat er aansluitend aan de publicatie van het boek ook een permanente wandelroute is ontstaan: ‘Over en aan het plateau van de lichtberg’. Een ‘ommetje’ gelust aan het VIABELGICA route/pad/. Deze kleine Archeo-excursie/wandeling van ± 2 uur, die begint en eindigt, pal voor de entree van wijkpunt/verpleeghuis ‘De Dormig’  Op de Heugden 100. Het is een bijzondere wandeling die ruimschoots inzicht geeft van het Romeinse verleden op deze plek. De wandeling voert voorlopig  eerst nog onder begeleiding van een gids, over het domein van ‘Op De Bies’ naar de laagten van het Hoefveld en weer hoogwaarts terug  via het Romeins Domein v/d Villa Koelweg, om vervolgens weer bij het startpunt uit te komen. Wilt u deze wandeling graag maken?  Tel./mail, wij nemen contact met u op!  Tel.: 045-532 06 71 - Mob.: 06 5593 1141.

Aansluitend aan de publicatie van ‘Het amulet van de lichtberg’ was er ook de grote schilderijententoonstelling ‘Vice Versa’ in het wijkpunt/verpleeghuis ‘De Dormig’. Deze tentoonstelling die te zien was van 7 mei t/m zondag 15 oktober 2017 was gekoppeld aan het historisch verhaal van het boek 'Het amulet van de lichtberg'. 52 door John van den Berg geschilderde scenes, uit het levensverhaal van Lucas Claudio Alvero, de hoofdpersoon uit het historisch verhaal ‘Het amulet van de lichtberg’. Met een  heel rondgangetje ‘Vice Versa’ was je minstens ‘n uur zoet. De schilderijen gaven voor zowel jong als oud een duidelijke weergave van de belangrijke herinneringen uit het leven van de hoofdpersoon Lucas. De combinatie van het verhaal samen met deze gelijktijdige schilderijen tentoonstelling, werd uitermate goed ontvangen en bracht allerlei mensen op de been die mogelijk hierdoor meer besef kregen voor deze bijzondere plek ‘Op de Heugden’ op de Lichtenberg’.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Contact

Houtbaan 31
6372 MA Landgraaf
Tel. 045-532 06 71
info@vialinearecta.nl

Copyright © 2020 Linearecta. All Rights Reserved.
Designed by Zieda.nl

Volg ons