Image

Oktober 2018

In het kader van de Nationale Archeologie dagen 2017 hebben wij als stichting met enkele van onze vrijwilligers  weer aan- en uitgepakt. De combinatie van de plateau wandeling en de ‘uitstalling’ van de door lokale burgers in eigen omgeving gevonden archeologische artefacten op het Belvauerpleintje in Nieuwenhagen, was  een zéér geslaagde zonnige zondag. Met het eindigen van de expo periode van de schilderijententoonstelling 'Vice Versa', sloot de stichting LINEA RECTA dan ook het driejarig durende bewustmakings traject eind november 2017 naar tevredenheid af.

De tweede aktiviteit die de stichting op haar jaarprogramma 2018  heeft staan is weer meedoen aan de in oktober Nationale Archeologiedagen 2018. 

Deze keer heeft de stichting Linea Recta Landgraaf het initiatief genomen om, ten behoeve van de bevordering van historisch besef bij de lokale burgerij op zondag 14 oktober een Archeodag te organiseren op het domein van Landgoed Slot Schaesberg. Slot Schaesberg, Heemkunde Landgraaf en stg. Linea Recta zullen gezamenlijk op deze dag het motto van de Nationale Archeologiedagen 2018: ‘Opgegraven geschiedenis’ gaan etaleren op het domein van Slot Schaesberg (in wording).

De invulling van deze zondag:   Er zijn heel bijzondere vondsten te zien. Een heuse Romeinse Officier Landmeter geeft demonstraties en uitleg, amateur archeoloog Sjef Dericks uit Landgraaf toont die dag zijn bijzondere opgegraven vondsten en bezoekers kunnen informeren naar de provinciale Romeins historische Via Belgica route en Landgraafs Romeins verleden.

Heel bijzonder is wel, de om 15:00 tot 17:00 in het bezoekerscentrum gehouden lezing: “Water naar de stad”, waarin Archeologe Gemma Jansen vertelt (met projectie) over de imposante waterleiding die in de Romeinse periode vanuit het Duitse Eifelgebied naar de Romeinse Limesstad Keulen werd aangelegd.

Deze lezing sluit perfect aan op het thema “Opgegraven geschiedenis” van deze dag.De lezing is juist voor de liefhebbers van bijzondere (thema) wandelroutes en mag zeker niet gemist worden. Gemma Jansen staat voor ieder geinteresseerde open voor vragen over deze bijzondere route en lezing.

Een aan te bevelen informatieve en onderhoudende Archeo-middag.

Slot Schaesberg is op 14 oktober tussen 10:00 en 17:00 gratis toegankelijk en er zullen rondleiders aanwezig zijn om u over het kasteelproject te vertellen.

Deze dag is mogelijk gemaakt door Stichting Landgoed Slot Schaesberg, Stichting Linea Recta Landgraaf en Heemkunde Landgraaf.

Voor meer informatie: www.archeologiedagen.nl  - www.slotschaesberg.nl.

www.vialinearecta.nl.

 

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Contact

Houtbaan 31
6372 MA Landgraaf
Tel. 045-532 06 71
info@vialinearecta.nl

Copyright © 2021 Linearecta. All Rights Reserved.
Designed by Zieda.nl

Volg ons