Image

Zaterdag 28 april 2018

MARSKAMP a/d VIABELGICA

Een kleine eenheid Romeinse soldaten die op doorreis is op de Via Belgica -vanaf de Belgische kust richting Keulen- zal in Landgraaf na een lange dagmars een grote rustpauze inlassen. Dat doen ze op het hoogste punt van de Via Belgica, op het plateau van de Lichtenberg/Nieuwenhagen, op het terrein van 'Op de Bies', onderdeel van de Koraal Groep aan de Hereweg 145 ( ingang Delleweg 80). De soldaten zullen daar de nacht doorbrengen. Maar eerste staan ze garant voor een gedenkwaardige middag en avond van 15.00 tot 21.00 uur. Niet toevallig is daar ook de plek waar - zie het boek 'Het amulet van de lichtberg' van John van den Berg - in het jaar 123 de Romeinse legionair Lucas Claudio Alvaro voor de poort van de herberg 'Lugdunum' op de lichtberg de beeldschone Almara tegen het lijf loopt. Hij wordt stapelverliefd op haar, komt na het uitvoeren van een belangrijke dienstopdracht terug en besluit om hier op het plateau van de lichtberg voor altijd te blijven.

Na zijn Honesta Missio- eervol dienstontslag- als Romeins officier, woonde hij met zijn gezin nog jaren in de prachtige aan de rand van het huidige plateau van de Lichtenberg/Nieuwenhagen gelegen villa 'Altitude'. Almara is de vrouw waarvan het graf enkele decennia geleden is teruggevonden langs de Via Belgica aan de Hereweg in Nieuwenhagen.

Niet alleen de legionairs zullen tijdens dit kampement voor vertier zorgen. Er is rondom het kampement ook een kleine infomarkt, een demonstratie van Romeins mozaïeken en vlechten van centuren, Romeinse hapjes en drankjes en er is een kinderhoek met Romeins knutselen en kan men op de foto met een Druïde.

Ook zijn er enkele bewoners (o.a. leden van de toneelgroep Ambras), die in het jaar 185 na Chr. hier ter plekke, aan en rondom de Via Belgica leefden. Het belooft een gezellige lente namiddag te worden met in de avond vanaf 19.00 uur een behaaglijk kampvuur met een bout aan het spit, waarbij iedereen mag aanschuiven.

Stichting Linea Recta Landgraaf nodigt bewoners van Landgraaf en andere geïnteresseerden uit om mee te komen genieten van deze nostalgische duik in ons eigen Romeinse verleden.

De legionairs zullen verhalen over hun ervaringen en soms gevaarlijke belevenissen langs de Via Belgica. Wilt u dit niet voor u zelf, uw kroost en/of kleinkinderen voorbij laten gaan, trek dan de 'stoute' schoenen en mogelijk een warm jasje (voor de avond) aan en kom ook een bezoekje brengen aan het vrij toegankelijk marskamp aan de Via Belgica in Landgraaf.

Alle bezoekers zijn welkom tot 21.00 uur. 

Dan verlangen de soldaten zeker naar hun nachtrust, want morgen moeten ze weer vroeg op pad. Ook de pupillen van 'Op de Bies' hebben recht op hun avond- en nachtrust...

'Op de Bies' geeft zorg, begeleiding, advies en ondersteuning aan mensen met ernstige verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen.

De instelling is sinds jaar en dag geïntegreerd in de Landgraafse samenleving.

De Nationale Romeinenweek vindt dit jaar plaats van 28 april tot en met 6 mei 2018. Op meerdere plaatsen in het land wordt dan stilgestaan bij onze Romeinse oorsprong. Zie ook www.romeinenweek.nl  

(persfoto van Romeinen.NU t.b.v. de Nationale Romeinenweek 2018)

Onderweg naar Colonia Agrippinensium (Keulen)

Image

Legio VII op weg naar Atuatuca Tongrorum (Tongeren)

Image

Na een mars van 100 kilometer...

Na een mars van 100 kilometer bereikten zes Romeinse legioensoldaten gisteren het Gallo-Romeins museum in Tongeren. De leden van Desmumhnach, een Gentse re-enactorgroep legden het traject af in volle wapenuitrusting. Bij hun aankomst demonstreerden ze hoe de Romeinen netten breiden en graan maalden.

Image
Image

Kampementplek 28 april a.s.

Image

Evenementterrein Marskamp.

Image

Evenementterrein Avondmarskamp.

Image

Contact

Houtbaan 31
6372 MA Landgraaf
Tel. 045-532 06 71
info@vialinearecta.nl

Copyright © 2020 Linearecta. All Rights Reserved.
Designed by Zieda.nl

Volg ons