Image

Stichting Linea Recta en Heemkundevereniging Landgraaf bundelen krachten tijdens de archeologiedagen van 11 t/m 13 oktober 2019.

Tijdens de Nationale Archeologiedagen 2019 organiseren de Stichting Linea Recta en de Heemkundevereniging Landgraaf weer enkele activiteiten. Zo krijgt ook de archeologie en de cultuurhistorie binnen Landgraaf weer de nodige aandacht.

Vrijdag 11 oktober 2019

Net zoals in de voorafgaande twee jaar, is er, op de vrijdagmorgen, in het kader van het geschiedenisonderwijs, een Archeologische-/ Historische excursie-wandeling met enkele groepen van basisschool ‘Op Gen Hei’.

Tijdens deze tocht, die over en langs de rand van het hoge plateau van de Lichtenberg-Nieuwenhagen voert, wordt er met de jeugd op enkele locaties stil gestaan om over de aanwezige archeologische en historische geschiedenis van deze plek te vertellen.

Voorafgaande aan deze excursie-wandeling heeft er ook een gastles en een bezoek aan het Thermen Museum in Heerlen plaats gevonden. 

Op deze manier kan door de samenwerking tussen stichting Linea Recta Landgraaf en enkele enthousiaste leerkrachten op passende wijze de jeugdige basisonderwijs leerlingen vroegtijdig kennis laten maken van de vroege geschiedenis van hun eigen nabije woonomgeving.

Ook voor de ouderlijke begeleiders tijdens deze excursie-wandeling, is het telkens weer bijzonder nieuws en is men verbaasd over het horen en zien van de hoeveelheid archeologie en geschiedenis op deze locatie. Tevens, is deze activiteit een mooie afsluiting van het eerste schoolkwartaal en het begin van de Herfstvakantie.

Zaterdag 12 oktober 2019

Dit jaar is de Stichting Linea Recta te gast bij de Heemkundevereniging Landgraaf. Van 12.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom in het MFC An de Voeëgelsjtang 12 in Landgraaf. Bij de heemkundevereniging zijn dan urnen, kannen en andere vondsten uit Landgraaf te zien. Ook zijn vitrines ingericht met verschillende thema’s zoals mijnbouw, geologie, oude fototoestellen en oorlog te zien. Ook zijn er nog andere voorwerpen te bezichtigen. Vrijwilligers van de heemkundevereniging kunnen dan ook een toelichting geven op de geschiedenis van de het huidige Landgraaf en het cultuurhistorisch Erfgoed.

De Stichting Linea Recta zal ingaan op het Romeins verleden van Landgraaf en de Via Belgica (Romeinse heerbaan) binnen Landgraaf.

Zondag 13 oktober: 

Op deze zondag zal de Stichting Linea Recta nog een Plateau-wandeling Lichtenberg-Nieuwenhagen verzorgen.

Op deze NADag 2019, kiezen we op zondag 13 oktober voor de archeologische en historische-excursie-wandeling: ‘Het hoge plateau van de Lichtenberg-Nieuwenhagen. (VIA Belgica ommetje nr.4). Iedereen, die dat wil kan dan kennis maken met een klein gebied met hoge landschappelijke en cultuurhistorische waarden in de eigen omgeving.

Vanaf 11.30 uur: Verzamelen bij het Grand Café (van Verpleeghuis ‘De Dormig’, Op de Heugden 100). Vertrek: 12.00 uur (vanaf het op deze locatie gelegen hoogste VIA Belgica punt). De wandeling duurt ongeveer 2 uur en is ook geschikt voor gebruikers van een scootmobiel.

Meer info informatie over de Archeologiedagen is te verkrijgen bij de Stichting Linea Recta 045- 532 06 71  of  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of de Heemkundevereniging Landgraaf via www.heemkundelandgraaf.nl of de FB pagina van de Heemkundevereniging.

(persfoto van Romeinen.NU t.b.v. de Nationale Romeinenweek 2018)

Onderweg naar Colonia Agrippinensium (Keulen)

Image

Legio VII op weg naar Atuatuca Tongrorum (Tongeren)

Image

Na een mars van 100 kilometer...

Na een mars van 100 kilometer bereikten zes Romeinse legioensoldaten gisteren het Gallo-Romeins museum in Tongeren. De leden van Desmumhnach, een Gentse re-enactorgroep legden het traject af in volle wapenuitrusting. Bij hun aankomst demonstreerden ze hoe de Romeinen netten breiden en graan maalden.

Image
Image

Kampementplek 28 april a.s.

Image

Evenementterrein Marskamp.

Image

Evenementterrein Avondmarskamp.

Image

Contact

Houtbaan 31
6372 MA Landgraaf
Tel. 045-532 06 71
info@vialinearecta.nl

Copyright © 2020 Linearecta. All Rights Reserved.
Designed by Zieda.nl

Volg ons